vastuullisuus

Aarrekid on pirkanmaalainen vaatemerkki, jonka tuotanto tehdään Portugalissa, omassa tuotannossa.  Kun merkki perustettiin vuonna 2009 se oli ensimmäisiä ekologisia lastenvaatemerkkejä Suomessa.  Vuonna 2016 omistajavaihdoksen myötä Aarrekid sai rinnalleen laadukkaan suunnittelun lisäksi myös oman tuotannon. Uudet omistajat, Keski-Vähälän sisarukset omistavat Aarrekid merkin lisäksi myös tehtaan, jossa vaatteet kaavoitetaan, leikataan ja ommellaan. Kaikki materiaalit ja neulokset tulevat lähialueelta yhteistyökumppaneilta, jotka Keski-Vähälän perhe on tuntenut vuosikymmeniä ja joiden välille on syntynyt syvä luottamus ja avoimuuden kulttuuri.

Portugali on EU-maa, jota ei luokitella riskimaaksi. Portugalissa työelämää säädellään lailla ja lakien noudattamista myös valvotaan. Portugali on myös ratifioinut ILOn (International Labour Organization) eli Kansainvälisen työjärjestön perussopimukset. ILOn periaatteiden mukaan kaikilla sen jäsenvaltioilla on velvollisuus poistaa pakkotyö, lapsityö ja syrjintä sekä taata yhdistymisvapaus. Viime vuosina ILOn päätavoitteena on ollut ihmisarvoisen työn (Decent Work) toteutuminen maailmanlaajuisesti.

 

Perheen omistama trikootehdas Cottonhouse Lda sijaitsee Pohjois-Portugalissa. Yritys työllistää 65 henkeä. Yksi heistä on kaavoittajamme Caroliina, joka vastaa Aarrekid tuotteiden kaavoituksesta ja istuvuudesta.

Kuvassa taitava kaavoitustiimimme Carolina Pereira, Fernanda Crasto ja Brígida Ferreira

Vastuu työntekijöistä, hankinnoista ja tuotteista on Cottonhousen suomalaisella toimitusjohtajalla, perheen keskimmäisellä sisaruksella Riikka Keski-Vähälä de Oliveiralla. Hän huolehtii, että toimittajat ja yhteistyökumppanit noudattavat ekologisia ja eettisiä arvoja.

Cottonhouse pitää työntekijöiden ammattitaitoa yllä jatkuvalla ammattikoulutusohjelmalla ja tarjoaa kaikille työntekijöille 35 tuntia vuodessa ammatillista koulutusta. Lisäksi yksityinen työterveydenhuolto ja työturvallisuuspalvelut takaavat työntekijöille terveen ja turvallisen työympäristön.

Cottonhousen toimitusjohtaja Riikka Keski-Vähälä de Oliveira sekä osa Cottonhousen 65 työntekijästä

Cottonhousen toimitusjohtaja Riikka Keski-Vähälä de Oliveira sekä osa Cottonhousen 65 työntekijästä

Palkkataso tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa on kansainvälisestikin mitattuna varsin matala. Moni merkki etsii mahdollisimman alhaista hintaa Aasiasta ja kiihtyvällä vauhdilla myös Afrikasta. Kaikki eivät voi siihen hintakilpailuun lähteä – etenkin, kun vaakakupissa painavat myös työntekijöiden ja ympäristön hyvinvointi.

Cottonhousella maksetaan työntekijöille vähintään minimipalkka tai suurempi, riippuen työtehtävästä. Ompelun lisäksi tehtaamme työllistää tuotannonsuunnittelijoita, kaavoittajia ja mallimestaria, leikkaajia sekä varastohenkilökuntaa. Peruspalkan lisäksi maksetaan kannustinlisät esimerkiksi huolellisuudesta sekä tuotantolisät. Myös kesäloman (3 vk) sekä joululoman (1 vk) ajalta maksetaan palkka. Mahdollisista ylitöistä sovitaan yhdessä työntekijän kanssa ja niistä maksetaan ylityökorvaus. Ylitöistä maksetaan korotettua palkkaa. Tarpeen vaatiessa ylitöitä saa teettää enintään 2 tuntia päivässä ja vuodessa ylityöt eivät saa ylittää 200 tuntia. Portugalissa lakisääteinen äitiys- ja vanhempainvapaa on viisi kuukautta. Sen jälkeen äiti voi tehdä lyhennettyä, kuuden tunnin työpäivää, kunnes lapsi on täyttänyt yhden vuoden. Lyhennetty työaika voi olla myös isällä. Vanhemmat saavat itse valita kumpi tekee lyhennetyn päivän. Palkka maksetaan täydeltä kahdeksalta tunnilta. Myös vuotuiset korotukset lisätään palkkaan lakien ja asetusten mukaisesti.

Valmistusprosessi neulosten kudonnasta, värjäyksestä ja painosta valmiiksi tuotteeksi asti tapahtuu Pohjois-Portugalissa Ponte de Limassa sekä lähialueen yhteistyökumppaneilla.

Valmistusprosessi neulosten kudonnasta, värjäyksestä ja painosta valmiiksi tuotteeksi asti tapahtuu Pohjois-Portugalissa Ponte de Limassa sekä lähialueen yhteistyökumppaneilla.

Puuvilla on tärkein ja käytetyin materiaalimme trikootuotteissa ja valtaosa siitä on meillä orgaanista. Tällä hetkellä käytämme pääasiassa turkkilaisesta puuvillatukusta ostettua, GOTS-sertifioitua orgaanista puuvillaa. GOTS (Global Organic Textile Standars) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi.

Orgaaninen puuvillakuitu jatkokäsitellään Pohjois-Portugalissa, jossa se kehrätään langaksi tai lanka tuodaan jo kehrättynä Portugaliin. Peruslangat kehrätään yleensä Turkissa ja erikoislangat, kuten räätälöidyt- ja erikoissekoitteet Portugalissa. Langasta valmistetaan erilaisia neuloksia samalla alueella.

Neuloksia värjäävässä ja painavassa yhteistyöyrityksessä on lakisääteinen vedenpuhdistamo, jossa on pH-säätöjärjestelmä. Värireseptit tehdään automaation avulla, joten värikemikaalien hävikki on vähäistä. Väriaineet käsitellään putkissa, jolloin ne eivät joudu hengityselimiin.

Leikatut kappaleet valmiina ompeluun. Mm. moss jacquard laatumme on valmistettu GOTS sertifioidusta puuvillasta.

Leikatut kappaleet valmiina ompeluun. Mm. moss jacquard laatumme on valmistettu GOTS sertifioidusta puuvillasta.

Tuotantomme on Öko-Tex Standard 100 -sertifioitu. Tämä kertoo siitä, että tuotteissamme ei ole terveydelle haitallisia torjunta-aineita, raskasmetalleja tai formaldehydijäämiä. Lisäksi Euroopan Unionin alueella noudatettava ja vuonna 2007 voimaan tullut REACH-asetus (lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) asettaa aiempaa enemmän vastuuta teollisuudelle, kun on kyse riskeistä, joita kemikaalit saattavat aiheuttaa ympäristölle tai terveydelle.

Värjätyt ja painetut neulokset kuljetetaan trikootehtaallemme varastoon odottamaan leikkuuta ja ompelua. Tuotannon leikkuujäte – myös mahdollisesti alihankkijan luona leikattu – kierrätetään. Kierrätyksestä huolehtii Cottonhouse.

Ammattikoulutusohjelma tarjoaa kaikille Cottonhousen työntekijöille 35 tuntia vuodessa ammatillista koulutusta.

Mikäli aiheesta jäi vielä kysttävää tai jokin asia mietityttää, otathan meihin yhteyttä niin kerromme mielellämme lisää!