Hoito-ohjeet

Aarre-trikootuotteiden hoito

Meille vaatteet ovat aarteita ja niitä tulisi huoltaa, pestä ja rakastaa. Haluamme auttaa sinua pitämään ne hyvässä kunnossa ja siksi olemme listaneet tänne vinkkejä, miten onnistut siinä. Pesemällä oikein ja huoltamalla vaatteitasi, ne pysyvät mukanasi varmasti pitkään.

Tarkista aina ennen pesua tuotteen hoito-ohje. Vaatteeseen merkitty pesulämpötila on valmistajan suositus korkeimmasta pesulämpötilasta, jonka tuote kestää. Jos hoito-ohjeessa on mainittu pesu 40 °C:ssa, kannattaa kyseistä pesulämpötilaa noudattaa. Viileämmässä vedessä lika ei välttämättä irtoa ja joissain tapauksissa värit saattavat levitä liian viileässä vedessä. Vaatteita ei myöskään kannatta liottaa – nykyisin vaatteet ovat harvoin niin likaisia, että liotus olisi edes tarpeen. Lisäksi myös liotuksessa saattaa käydä niin, että värit irtoavat ja leviävät. Jos tuotteessa ilmenee valmistusvirhe on reklamaatioasia helpompi selvittää, kun olet pessyt ja huoltanut vaatteen juuri hoito-ohjeessa annettujen ohjeitten mukaan.

Pese vaatteet vasta silloin, kun se on tarpeellista. Suosittelemme trikootuotteillemme pesua ennen ensimmäistä käyttöä. Käyttöönottopesussa tuotteesta saadaan pois mahdollisesti tuotannon eri vaiheissa materiaaliin tarttunut irtolika ja pöly. Tämä on varsin tärkeää, jos olet allerginen tai ihosi on yliherkkä. Kun vaate on ollut käytössä, voi tuulettamalla pidentää vaatteen pesuväliä. Tuuletathan vaatteesi aina varjoisassa paikassa, sillä auringonvalo voi haurastuttaa ja kellastuttaa esimerkiksi puuvillaa, villaa ja elastaania. Kun vaatteet kaipaavat vesipesua, panosta pyykin lajitteluun. Lajittele pyykit sekä värien että hoito-ohjeen pesulämpötilan mukaan: pese vaaleat, kirjavat ja tummat vaatteet erillään ja tarkista, ettei 40 C° pestäviin vaatteisiin eksy 30C° asteessa pestäviä vaatteita. Tarkista myös lastenvaatteiden likaisuus. Esimerkiksi tahriintuneet lastenvaatteet voivat tarvita pidemmän pesuohjelman, kuin toimistotyössä pidetty tunika. Käytä tarvittaessa tahranpoistoainetta, kuten sappisaippuaa. Mitä nopeammin tahran poistaa, sitä varmemmin siitä pääsee kokonaan eroon.

Pyykin lajittelun jälkeen, tyhjennä taskut, sulje nyörit, hakaset, nauhat ja vetoketjut. Käännä vaatteet nurinpäin, jotta niiden oikea puoli ei hankaudu, kulu tai nyppyynny niin nopeasti. Tarkista pesukoneen ohjekirjasta esimerkiksi se, kuinka paljon koneeseen voi laittaa kerralla pyykkiä. Liian tiukkaan sullotut vaatteet saattavat olla syynä huonoon pesutulokseen. Kotikoneessa pesurumpuun on hyvä jättää pyykin päälle aikuisen nyrkin kokoinen tila. Hienopesuohjelmissa taas saattaa olla tarpeellista jättää rumpu hieman tyhjemmäksi.

Jos Aarrelabel-vaatteesi menee rikki, voit korjauttaa sen kauttamme. Yhteistyökumppanimme vaatekorjauksissa on vaatekorjaukseen erikoistunut verkkoalusta Menddie.  Yhdessä Menddien kanssa haluamme edistää vastuullista tekstiilialaa, pidentämällä vaatteiden käyttöikää. Kun voit helposti korjata vaatteitasi, et tarvitse aina uutta.

Merkkaamme jokaiselle tuotteelle sen hoito-ohjeen tuotesivun hoito-välilehdelle. Jos et löydä hoito-ohjetta tuotesivulta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme help(at)aarrelabel.com.

Käytä värillisille, kirjaville ja tummille vaatteille ja tekstiileille kirjopesuainetta, joka ei sisällä valkaisevia ainesosia. Siten pesu ei irrota ja haalista värejä. Valkoisille vaatteille ja tekstiileille sen sijaan on hyvä valita valkopesuaine, jotta tulos on raikkaan valkoinen. Kurkkaa myös, ettei pesuaine sisällä zeoliittia, jota lisätään pehmentämään kovaa vettä eli vesijohtovettä, jossa on enemmän kalsium- ja magnesiumsuoloja. Suomessa on varsin vähän kovan veden alueita ja voit tarkistaa tilanteen oman paikkakuntasi vesilaitokselta. Pesuaineessa oleva zeoliitti voi kerääntyä pesukoneen putkistoon ja lopulta jopa rikkoa koneen. Näin voi käydä varsinkin, jos pyykkiä pestään vain alhaisissa lämpötiloissa. Joskus vaatteissa voi olla runsaasti vaaleaa pölyä pesun jäljiltä. Silloin kuituihin on jäänyt zeoliittipölyä eli pesuainetta on ollut liikaa tai tuote ei ole huuhtoutunut riittävästi.

Monet pesuainevalmistajat ilmoittavat, että saat pyykistäsi puhdasta jo 30 °C. Näin voi toki olla, mutta todennäköisesti pesuaine sisältää silloin tavallista pesuainetta enemmän kemikaaleja, joten ne saattavat lisätä jätevesien kemikaalikuormaa. Kannattaa siis tutustua pyykinpesuaineiden tuoteselosteeseen ja siihen, mihin pesuaineen valmistaja ne on tarkoittanut. Myös pyykinpesuaineen määrä kannattaa mitata huolella. Monilla on tapana annostella pyykinpesuainetta pakkauksessa olevaa ohjeistusta enemmän ihan vain varmuuden vuoksi. Liika pesuaineen käyttö tulee aikaa myöten kalliiksi eikä pyykinpesuaine välttämättä huuhtoudu pyykistä kunnolla. Vaatteisiin jää siis pesuainejäämiä, josta eivät iho ja nenä tykkää.

Jos haluat pestä pyykkiä kemikaalittomasti ja hajusteettomasti, kannattaa kokeilla pesupähkinöitä. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä – niitä ei missään nimessä saa syödä – vaan luumarjoja. Pesupähkinöiden kuorissa on sapoiinia joka liukenee veteen, kun veden lämpötila on yli 30 °C:ssa. Pesupähkinöillä pestessä pyykki on pehmeää. Allergiaperheille ja astmaatikoille sekä herkkäihoisille tuoksuttomat pesupähkinät ovat todella hyvä vaihtoehto pyykinpesuaineelle.

Aarre-neuleiden hoito

Villaneule on aarre, joka oikein hoidettuna tuo lämpöä ja pehmeyttä vielä vuosienkin päässä siintäviin arkiaamuihin.

Villa on luonnostaan likaahylkivä kuitu, joten suosi neuleen tuuletusta pesemisen sijaan. Etenkin neuletakkimme, joka harvemmin on suorassa ihokosketuksessa, ei tarvitse juuri koskaan pesua. Tuulettamalla saat villavaatteesta pois hajut ja pienet käytön jäljet, sekä saat mahdolliset rypytkin oikenemaan. Tahrat kannattaa poistaa paikallispesulla pyyhkimällä tahraa kevyesti kylmällä vedellä kostutetulla liinalla. Voit lisätä mukaan hieman sappisaippuaa sitkeämpien tahrojen poistamiseksi. huuhtele kohta huolellisesti viileällä vedellä, jos käytät sappisaippuaa.

Jos villavaatteesi kaipaa kuitenkin pesua, pese villavaate aina käsin kädenlämpöisellä vedellä, mietoa villavaatteelle tarkoitettua pesuainetta käyttäen. Sekoita pesuaine pesuveteen ja huolehdi, että mahdollinen pulverimainen pesuaine on liuennut kunnolla pesuveteen ennen vaatteen upottamista pesuastiaan. Seuraa pesuaineen annostelussa pesuainevalmistajan suositusta ja mittaa pesuainetta mieluimmin niukalla kädellä. Liika pesuaine ei paranna pesutulosta ja vaatii runsaasti huuhteluita. Monissa pesukoneissa on valittavana villapesuohjelma, mutta niissä mekaaninen käsittely saattaa kuitenkin olla villalle liian kova. Siksi suosittelemme käsinpesua.

Villakuitu huopuu liian lämpimässä saippuavedessä ja mekaanisessa hankauksessa. Jos neule on esimerkiksi konepesun jälkeen kutistunut huomattavasti ja siitä on tullut tiivis, ei neuleelle ole tehtävissä enää mitään. Painele siis villavaatetta kevyesti vedessä, vältä hankaamista ja vääntämistä. Linkous ja rumpukuivaus ovat liian rankkoja käsittelyjä villalle. Kuivaa villavaate asettelemalla se pyyhkeen päälle ja rullaamalla vaate kuivaksi pyyhkeen sisälle. Voit puristella ja painella pyyherullaa varovasti, mutta vältä vääntämistä, jotta neule ie menetä muotoaan. Älä koskaan kuivata villavaatetta henkarissa, jotta se ei venähdä ja menetä muotoaan. Oio vaate muotoonsa ja kuivaa neule tasossa ilmavassa paikassa, kuten pyykkitelineen päällä, kaukana auringonvalosta ja lämpöpattereista.

Höyrytin on villavaatteelle paras, mutta myös höyryominaisuudella varustetulla silitysraudalla voit huoltaa Aarre-villaneulettasi. Tarkista neuleen hoito-ohjeesta, millä lämmöllä silitysrauta saa korkeintaan olla. Liian kuuma silitysrauta voi kellastuttaa ja haurastuttaa villaa. Höyrytä neule nurjalta puolelta ja niin, että silitysrauta on muutaman senttimetrin päässä vaatteesta. Älä koskaan silitä villavaatetta painamalla, sillä se vie neuleesta sen ihanan pehmoisen, joustavan ja pörröisen tunnun. Anna höyrytetyn vaatteen kuivua tasossa ennen pukemista.

Säilytä neuleet ilmavasti viikattuna kuivassa ja viileässä paikassa. Villa on luonnonkuitu ja koiperhosten sekä kodin tuholaisten suosikkiruokaa. Setripuun palaset neulehyllyllä pitävät tuholaiset poissa neuleistasi. Älä koskaan säilytä neulettasi henkarissa roikkumassa, sillä se venyttää vaatetta ja ajan kanssa tekee siitä muodottoman. Jos neuletakki on kuitenkin unohtunut roikkumaan henkariin, voit yrittää muotoilla villavaatetta höyryttämällä.

Sukkahousujen ja sukkien hoito

Pese Aarre 3D-sukkahousut jokaisen käytön jälkeen 30 asteen lämpötilassa käsin tai pesukoneen hienopesuohjelmalla. Jos käytät pesukonetta, suosittelemme sinua käyttämään pesupussia, joka suojaa sukkahousuja muilta pesukoneessa pyöriviltä vaatteilta. Pese sukkahousut saman sävyisten tekstiilien kanssa. Älä käytä huuhteluainetta ei kannata käyttää, sillä se haurastuttaa elastaania. Älä käytä valkaisevia aineita sisältäviä pesuaineita, kuivaa pesurummussa tai silitä sukkahousuja. Jos peset sukkahousut käsin, tarkistathan ennen pesuun ryhtymistä, ettei kynsissäsi ole murtumia ja että sormukset ovat pois sormista. Suosittelemme käyttämään käsinpesussa nestemäistä pesuainetta käsin pestäessä.

Sukkahousut tarvitsevat hieman sinun apuasi kestääkseen hyvänä mahdollisimman pitkään. Sukkahousujen pitkäikäisyyteen vaikuttaa niiden huolellisen hoidon lisäksi myös omien käsiesi, jalkojesi ja jopa kenkiesi kunto!

Tärkeintä sukkahousujen kestävyyden, pitkäikäisyyden ja mukavuuden kannalta on se, että valitset itsellesi oikean koon. Liian kiristävät sukkahousut joutuvat suotta liian kovalle venytykselle, valuvat haarasta tai rullautuvat vyötäröltä eivätkä tunnu miellyttävältä päällä. Esimerkiksi pitkäjalkaisen käyttäjän kannattaa valita tavallista isompi koko.

Sukkahoususi kestävät käytössä pidempään, jos puet ja hoidat niitä oikein. Esimerkiksi kuivuneet kantapäät tai rosoiset varpaan kynnet voivat puraista myös näihin Aarre 3D -sukkahousuihin ikävän reiän. Sukkahousut rakastavat myös hyvin hoidettua käsien ihoa ja sormenkynsiä. Sormukset kannattaa pujottaa sormiin vasta sitten, kun sukkahousut ovat puettuna päällesi. Sukkahousujen pukemisen ajaksi käsiesi suojaamiseen sopivat puuvillaiset hansikkaat, jos sellaiset sinulta löytyvät. Myös kenkiesi kunto saattaa vaikuttaa sukkahousujesi käyttöikään. Jos kengän vuori on päässyt murtumaan tai kulumaan pahasti, saattaa se päivän aikana hiertää sukkahousuusi reiän.

Asettele sukkahousut päälle kiireettä ja niitä pukiessa kannattaa koko sääriosa rullata alas asti niin, että saat sujautettua varpaat suoraan ja sukkahousuja venyttämättä sukan kärkeen asti. Rullaa tämän jälkeen housuosa kiskomatta säärelle ja reidelle ja asettele housuosa mukavasti paikoilleen.

Jos vahinko sattuu ja sukkahousuihin tulee reikä, voit hätätapauksessa sipaista tuoreen silmäpaon ympärille väritöntä kynsilakkaa. Myös hiuslakan suihkuttaminen silmäpakoon saattaa auttaa, jos väritöntä kynsilakkaa ei ole käden ulottuvilla. Nämä niksit eivät täysin pelasta sukkahousujasi, mutta hidastavat silmäpaon suurenemista.

Sukat ovat koko päivän mukanamme kulkevat aarteet. Ne pitävät huolen paljon askeleita päivän aikana ottavista jaloistamme ja kannattelevat meitä koko päivän ajan. Vaikka sukat tekisi mieli napata heti paketista käyttöön, kannattaa niillekin tehdä käyttöönottopesu, jotta valmistuksen aikana sukkiin kertynyt pöly ja viimeistelyaineet saadaan pois.

Pese Aarre-sukat 30 asteen konepesussa. Pese sukat aina nurinpäin ja putsaa sukkien sisälle kertynyt irtonukka ennen koneeseen laittamista. Älä käytä rumpukuivainta tai valkaisevia pesuaineita. Huuhteluaine haurastuttaa elastaania sisältäviä Aarre-sukkia. Käytä huuhteluaineen sijasta väkiviinaetikkaa raikastamaan ja pehmentämään pyykkiä. Etikka auttaa myös säilyttämään sukkien värit. Muotoile sukat kosteana pesun jälkeen, jotta ne säilyttävät muotonsa ja pituutensa. Aarre-sukkia ei saa silittää. Olet varmaan huomannut saman kuin me: vaikka sukat laitettaisiin koneeseen pareina, tulevat ne takaisin sinkkuina. Toisen sukkaparin katoamisen estämiseksi on olemassa sukkanipsuja, joiden avulla samaa paria olevat sukat kiinnitetään toisiinsa pesun ajaksi. Toinen vaihtoehto on pesupussit, joihin pesua odottavat sukat laitetaan. Jokaisella perheenjäsenellä voi olla vaikkapa oma pesupussi sukille. Näin pyykin lajittelu myös pesun jälkeen on helpompaa.